Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ο Ιωάννης Μεταξάς και η 4η Αυγούστου





 


Έργα της 4ης Αυγούστου



Με 15 Υπουργεία, και 10 Υφυπουργεία πραγματοποιήθηκαν τα έργα της 4ης Αυγούστου.
Ο Μεταξάς έχοντας την ευθύνη πέντε εξ αυτών δεχόταν ως αποζημίωση μόνο την του Πρωθυπουργού. Στην σύντομη αυτή καταγραφή θα γίνει μια ενδεικτική αναφορά σε έργα, όπως αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικές κρατικές εκδόσεις εφημερίδες όπως ΑΓΡΟΤΙΟΝ ΜΕΛΛΟΝ, που στόχο είχαν την επικοινωνιακή πολιτική του καθεστώτος και μέσω αυτής την αναπτέρωση του ηθικού του λαού και την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση. Οι εκδόσεις αυτές επειδή είχαν ευρεία κυκλοφορία και ο καθένας μπορούσε να κρίνει την ακρίβεια των κειμένων τους θα πρέπει να δεχτούμε ότι ανταποκρινόντουσαν στην πραγματικότητα.

Απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχία των έργων ήταν η συμπραξη και η συμμετοχή όλου του κόσμου. Οι επιχειρηματίες έπρεπε να δαπανήσουν κεφάλαια για τα νέα κοινωνικά μέτρα (κρατήσεις προς το ΙΚΑ, την Κυριακάτικη αργία, το 8ωρο, τις στολές που επέβαλε το καθεστώς για τους εργάτες στα εργοστάσια, ώστε να μην φθείρουν τα ρούχα τους, τα εργατικά ατυχήματα κ.α.). Οι εργάτες και οι αγρότες έπρεπε επίσης να συνεργασθούν με τους κρατικούς φορείς στις προτάσεις του καθεστώτος. Οι έμποροι να υπακούσουν στην αμυντική πολιτική και να κάνουν αντίστοιχες εισαγωγές και εξαγωγές, με τους νόμους και όπως όριζαν οι κρατικές οδηγίες. Αλλοι πολίτες σε αντίστοιχα μέτρα. Επομένως η επιτυχία θα ολοκληρωνόταν μόνο με την συμμετοχή, διοικούντων και διοικουμένων.

Εάν θαυμάζομε την ομοθυμία στην απόφαση της 28ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να θαυμάσουμε εξ ίσου και αυτή που προέκυψε σε πολλούς τομείς και τελικά οδήγησε στην σιτάρκεια στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους στην πρόοδο της Ελλάδος εκείνη την εποχή.  Το πνεύμα ομοθυμίας προέκυψε σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, από τους αγρότες μέχρι τους καλλιτέχνες και τον πνευματικό κόσμο και σε όλη την διάρκεια της 4ης Αυγούστου, όταν ο κόσμος συνειδητοποίησε, μετά τα πρώτα μέτρα, τις ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Το Κοινωνικό έργο με πρωτοπόρα για την Ελλάδα βασικό μέλημα είχε η στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, των αγροτών των εργατών και των παιδιών. Η Ελλάδα μόλις πριν λίγα χρόνια είχε εντάξει στους κόλπους της άπορους πληθυσμούς, που αντιστοιχούσαν κοντά στο20-30% του συνολικού (8.000.000), και δεν ήταν ακόμα αποδεκτοί από την υπόλοιπη κοινωνία.

Αυτή ήταν η Ελλάδα που ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τα οργανωμένα και πολυάριθμα κράτη, την Ιταλία και την Γερμανία.
«Σεις οι αγρόται αποτελείτε τα δύο τρίτα της Ελλάδος. Δηλαδή είσθε το Εθνος..Σεις οι συνεταιρισταί εμφανίζεται την οργάνωσι του Αγροτικού κόσμου.
Η Συνεταιριστική Ιδέα εξαπλούμενη εις όλον τον Αγροτικών Κόσμο θα αποτελέσει το βάθρον μιας καλλίτερης πολιτικής της Ελλάδος. Εις μίαν υγιά κοινωνία οι δύο στύλοι, δηλαδή ο Αγροτικός κόσμος και ο Εργατικός κόσμος, πρέπει , κυρίως να είναι ισχυροί και να στηρίζουν το οικοδόμημα ολόκληρο πάνω εις αυτούς να στηρίζεται κάθε αστική ασχολία των κατοίκων και ο αστικός πολιτισμός.



Ιδρύθηκε η κοινωνική ασφάλιση, η έναρξη λειτουργίας του Ι.Κ.Α ήταν 1.12.1937.. Θεσμοθετήθηκε το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, που επεβλήθη σε 80 πόλεις και χωριά, οι 15 ημέρες ετησίως υποχρεωτικής άδειας. Θεσμοθετήθηκε και  η αργία της Κυριακής  για τους δημοσιογράφους. Υπογράφηκαν 237 συλλογικές συμβάσεις μέχρι το 1938. Απαγορεύθηκε η χρησιμοποίηση  ανηλίκων σε εργασίες. Θεσμοθετήθηκε και οργανώθηκε η νοσηλεία όλων των εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν  ιατρεία για την παρακολούθηση των εγκύων. Καταπολεμήθηκε η ελονοσία. 42 ιατρεία. Καταπολεμήθηκαν τα τραχώματα. 51 ιατρεία. Νοσηλεύτηκαν 7124 παιδιά
Οργανώθηκαν συσσίτια μαθητικά  για 50.000 παιδιά. και απεφασίσθη τα συσσίτια να αποβούν παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός θεσμός.1937. Επίσης οργανώθηκαν συσσίτια απόρων ανέργων σε 48 πόλεις της Ελλάδος.
Ιδρύθηκε η  «Εργατική Εστία» με στόχο να προσφέρει  ψυχαγωγία, μαθήματα  γραφής και ανάγνωσης, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις.  Ιδρύθηκε  Σχολή Νοσοκόμων. Οργανώθηκε «Εκθεση Υγιεινής στο Ζάππειο 1938».
Βάσιν της προόδου, της χαράς, της ευτυχίας και της γενικής αναδημιουργίας της Ελλάδος αποτελεί η υγεία και η ευρωστία των πολιτών της...( Λόγος 1.2.37)






Αναγέρθηκε το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη.   Κατασκευάστηκε τα Αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Εγιναν λιμενικά έργα στην Θεσσαλονίκη. Ανεγέρθηκαν Νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη  500 κλινών για συνήθεις παθήσεις,  και 700 κλινών για ψυχοπαθείς.
Αναγέρθηκε το Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα. Κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο στο Χασάνι.
Κατασκευάστηκε το Βασικό δίκτυο υπονόμων της Αθήνας. 
«Εγιναν αντιπλημμυρικά έργα, Λαρίσης, Καρδίστης, Βοιωτικού Κηφισσού, Πλατανιάς και αποξηραντικά έργα, Λαψίστης, Μαργαριτίου,Αχέροντος , Αράχθου, Λούρου, Κουρνά Κρήτης, επίσης αρδευτικά έργα στη Λάρισσα και Καρδίτσα
Δημιουργία υδραγωγείων σε πολλά σημεία, Κάλυψη Ηριδανού, Υλισσού και διευθέτησης κοίτης ποταμών. Εγιναν έργα απόσβεσης χειμάρρων και παροχέτευση χειμάρρων Αθηνών Πειραιώς όπως και αποχετευτικά έργα εκτός Αθηνών.
Ανεγέρθηκαν Σχολεία 329 δημοτικά 
Ιδρύθηκαν Παιδικοί σταθμοί 52 (σύνολο 62) και Νηπιαγωγεία 93
Ιδρύθηκαν Νυκτερινές σχολές στη Μακεδονία 1450  Γυμναστήρια, Νέας Φιλαδέλφειας  Κολυμβητήριο Αθηνών. Κτίστηκαν 866 νέες προσφυγικές κατοικίες,
Δικαστικά κτίρια (Πρωτοδικεία). Τελωνεία, Τραπεζικά κτίρια,
Συνοικιακές αγορές. Εργα οδοποιίας και ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι,
Αγορά και κατασκευή σιδηροδρομικών οχημάτων
Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου Αθηνών Κηφισιάς
Μετεωρολογικός σταθμός Πειραιώς. Ιδρύθηκε Σχολή Λιμενικών Υπαλλήλων


Ονομάστηκαν οι τρείς πρώτοι στην Ευρώπη Εθνικοί Δρυμοί.(Ολυμπος, Πάρνηθα, Αίνος Κεφαλληνίας. Προωθήθηκε η δενδροκομία.
Προστασία δασών με πρόληψη πυρκαγιών από 683 το 1936 έγιναν 50 το 1938 .
Σε πρόγραμμα αναδασώσεων φυτεύτηκαν το 1939, 16.500.000 δενδρύλια -
Εγινε διάνοιξη δασικών οδών και καταπολέμηση της κάμπιας.
Εγκαταστάθηκαν εργοστάσια ξυλείας στους χειμάρρους
Αγροφύλακες και γεωπόνοι ετέθησαν στη υπηρεσία των καλλιεργητών
Ενισχύθηκαν οι κτηνοτρόφοι αλλά απαγορεύθηκε η ελεύθερη βοσκή αιγοπροβάτων για προστασία των δασών
Απαλείφθηκαν τα αγροτικά χρέη.
Με στόχο την εντατική καλλιέργεια κα την αυτάρκεια σε σίτο και άλλα προιόντα Αυξήθηκαν  με εκχερσώσεις και αντιπλημμυρικά έργα οι γεωργικές εκτάσεις.
Ιδρύθηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών  Ελλάδος.1938
Συνεστήθη πρώτη φορά στατιστική υπηρεσία των Αγροτικών Συναιτερισμών
Επεκτάθηκε και προστατεύθηκε η ρυζοκαλλιέργεια Εγιναν γεωργικά συνέδρια,
Ιδρύθηκε η Λαχαναγορά. Προστατεύτηκαν οι σιτοπαραγωγοί. Συνεστήθη επιτροπή προστασίας καπνού. Ιδρύθηκε  Ινστιτούτου Οίνου και Αμπέλου 1937. Κατασκευάστηκαν  οινοδεξαμενές. Ελήφθη μέριμνα για την σταφίδα.
Μειώθηκε η φορολογία του ελαίου. Ελήφθησαν μέτρα για παροχή υγιών σπόρων




Ιδρύθηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 1938 Ιδρύθηκε η Φοιτητική Εστία
Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων. Ο.Ε.Σ.Β.
Εγιναν 35 εγκαταστάσεις  για παιδικές εξοχές. Ιδρύθηκαν παιδικά αναρρωτήρια, 
Διορίσθηκαν 1320 δημοδιδάσκαλοι. Ιδρύθησαν 1450 Νυκτερινά Σχολεία 1937-1938.
Δίδαξαν 1800 διδάσκαλοι Φοίτησαν 114.652 μαθηταί
Διδάχθηκε η Δημοτική γλώσσα στα Δημοτικά σχολεία.
Εγκαινιάστηκε η πρώτη Πανελλήνια Καλλιτεχνική Εκθεση στο Ζάππειο 22.3.1938
«Αρμα Θέσπιδος» περιοδεύον συναρμολογούμενο θέατρο. Εργο Κων. Δοξιάδη.
Εγιναν πρώτη φορά παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο και στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού.




Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους και στους θησαυρούς, οι οποίοι εγκαίρως κρύφτηκαν προ του πολέμου με κάθε μυστικότητα κάτω από τα δάπεδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Ελήφθη πρόνοια για την  διατήρηση των αρχαιολογικών μνημείων. Ανάπτυχθηκε ο Τουρισμός κα καθορίστηκαν οι τουριστικές Ζώνες σε 26 πόλεις  και νησιά. Εγινε τουριστική προβολή στο εξωτερικό με  έντυπα, διαλέξεις διαφημίσεις, ταινίες, δίσκους γραμμοφώνου, άρθρα. Θεατρικές παραστάσεις. Συνεστήθη η Τουριστική Αστυνομία εξωραίσθηκαν οι λουτροπόλεις Αιδηψού. Αναγέρθηκαν ξενοδοχεία στον Καίφα, Λαγκαδά, Υπάτη.Οργανώθηκαν εκθέσεις ελληνικών προιόντων στις Πρεσβείες
Ίδρύθηκε Σχολή  Τουριστικών Επαγγελμάτων
Συνεδέθη η Ελλάδα με την Αμερική με το πλοίο «ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ»

ΝΟΜΙΚΑ 
Εγινε ο Κώδικας του Αστικού Δικαίου.




Ιδρύθηκε η Ραδιοφωνία.
Οργανώθηκαν καλύτερα ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Ιδρύθηκε η Εργατική Εστία και η Φοιτητική Εστία
Ενίσχυσε το γυναικείο κίνημα και την θέση της γυναίκας, μέσα από την Ε.Ο.Ν,
Υπέδειξε με λόγους και έργα ότι η Ελληνική κοινωνία παραδοσιακά έχει βασιστεί επί αιώνες στην οικογένεια και την θρησκεία, αφού τακτικά συχνά χρειάστηκε να υποδουλωθεί ή να μεταναστεύσει. Η διατήρηση της γλώσσας και της Θρησκείας έμεινε στην ευθύνη της οικογένειας και είναι αλληλένδετες έννοιες. Η έννοια της Πατρίδας ως συνεκτικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας είναι η πιο πρόσφατη. Αρχίζει από το 1821 και μετά όταν οι Ελληνες αποκτούν εδαφική ανεξαρτησία και Κρατική Εξουσία. Εκανε σύνθημα το Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια, γιατί αυτό υπήρξε επί αιώνες ο θεμέλιος λίθος της Ελληνικής Κοινωνίας ελεύθερης ή υποδουλωμένης.








Η Νεολαία
είναι εκείνη εις την οποίαν
προ παντός θα δώσωμεν
την Ψυχήν μας όλην
και όλα μας τα μέσα δια να σώσωμεν
το Μέλλον του Έθνους"

H E.O.N.,  Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, δημιουργήθηκε επί Κυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά (ΦΕΚ 499 10 ΝΟΕ 1936 ΑΝ 334 ΙΔΡΥΣΗ ΕΟΝ) με στόχο την ηθική προπαρασκευή των νέων με ομοψυχία και πειθαρχία. Ο Ιωάννης Μεταξάς έκρινε απαραίτητη για την πρόοδο του τόπου αλλά και για την σωστή άμυνα την ενότητα ενός πληθυσμού, του οποίου οι οικονομικές, κοινωνικές και μορφωτικές. διαφορές ήταν μεγάλες την εποχή εκείνη. Στις  περιοχές Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης που προσαρτήθηκαν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τόσο οι γηγενείς ελληνικοί πληθυσμοί όσο και αυτοί που μετακινήθηκαν προς την Ελλάδα τότε και αργότερα και ιδίως  μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελούσαν ένα κόσμο με ποικίλα και διαφορετικά παρελθόντα, ιστορία  και «διαλέκτους». Οι πρόσφυγες ιδίως, δεν είχαν ακόμα αφομοιωθεί. Η Ε.Ο.Ν. δημιουργήθηκε με σκοπό να ξεπεραστεί το πνεύμα του διχασμού και να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους και την  προέλευσή τους.

«Για να μπορεί το παιδί του φτωχού να ανταγωνισθεί το παιδί του πλούσιου» όπως έλεγε ο ίδιος ο Μεταξάς σε λόγους του. (ΓΑΚ - ΕΟΝ - Φ 27 - σελ. 054-083  ΙΔΡΥΣΙΣ ΕΟΝ)

Με την Οργάνωση της Νεολαίας ήθελε να δημιουργήσει στα παιδιά και τους νέους το ομαδικό πνεύμα, την έφεση προς εθελοντική προσφορά, την αλληλεγγύη, με παιγνίδια, αθληματισμό, γυμναστική, ελληνικούς δημοτικούς χορούς, θεατρικά δρώμενα, κατασκηνώσεις, ομάδες μουσικής, μπάντες μουσικής, παρελάσεις, οικιακές ασχολίες, μαγειρική, αγάπη προς τη φύση, φύτεμα δένρων, κλπ. Ετσι οδηγούνταν στην αναγνώριση των συνανθρώπων τους, την διάκριση και εκτίμηση των ικανοτέρων. Η πειθαρχία και ο σεβασμός στην ιεραρχία, ήταν απαραίτητα στοιχεία της εκπαίδευσης.  Η δημιουργία αυτοπεποίθησης και οι πρωτοβουλίες ήταν το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης σε μια εποχή που τα κορίτσια,  ιδίως στις πόλεις, ήταν συνήθως κλεισμένα στα σπίτια, στα δε χωριά απομονωμένα λόγω ελλείψεως ηλεκτρικού, τηλεφώνων, ραδιοφώνων, δρόμων, συγκοινωνιών, από την υπόλοιπη Ελλάδα των πόλεων και τον υπόλοιπο τον κόσμο.

Στις Εθνικές επετείους η Ε.Ο.Ν έκανε παρελάσεις,  μία εκδήλωση που ενίσχυε το ομαδικό πνεύμα και το εθνικό φρόνημα. Παρελάσεις έκαναν παλαιότερα και οι Πρόσκοποι, και μάλλιστα με πραγματικό οπλισμό του πεζικού, όπως βλέπουμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ 1926

Ο λόγος που καταργήθηκε ο Προσκοπισμός ήταν η ανάγκη να ενισχυθεί η ενότητα του Έθνους. Ο Προσκοπισμός είχε την πηγή του στην Αγγλία και από την Αγγλία κατευθυνόταν. Αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο Ι. Μεταξάς.  Η κατάργηση του προσκοπισμού έγινε με ευγένεια και προηγούμενη συνεννόηση με τους Αρχηγούς του. Η οργάνωση και οι δραστηριότητες της Νεολαίας ήταν παράλληλες με των προσκόπων. Οι παρελάσεις ήταν έθιμο στρατιωτικό, θρησκευτικό παλαιό όσο και η Ελλάδα, ας θυμηθούμε τα Παναθήναια κλπ.

Σημαίες Ε.Ο.Ν.

Περί τα εκατό και πλέον μικρά ενημερωτικά τεύχη τυπώθηκαν με οδηγίες προς τους βαθμοφόρους, που έπρεπε να εκπαιδευτούν αμέσως, προκειμένου να προσφέρουν διδακτική ύλη για την δημιουργία των ομάδων και την ομαδική απασχόληση και ενημέρωση. Αλλα ήταν με τραγούδια και  παιγνίδια για ομάδες, οδηγίες για διάφορες δραστηριότητες, κατασκηνώσεις, παραινέσεις για κόσμια συμπεριφορά.

Οι ομάδες των μεγαλυτέρων παιδιών και φοιτητών εκπαιδεύονταν σε διαφορετικές δραστηριότητες, ναυτικές και αεροναυτικές, γνώση της αεράμυνας, πρώτες βοήθειες, μεταφορά τραυματιών, πυρόσβεση, συμπαράσταση προσφορά σε ασθενείς και ηλικιωμένους, ακόμα και μερικές στρατιωτικές ασκήσεις για τις ηλικίες που θα αποτελούσαν την εφεδρεία στο μέτωπο.
Η κριτική ότι ο Ιωάννης Μεταξάς ετοίμαζε πραιτοριανούς είναι το λιγότερο γελοία. Ποιόν να προστατέψουν; Αυτόν που είχε αφιερώσει τη ζωή του και ήταν έτοιμος από τα νιάτα του να πεθάνει για την Ελλάδα;

Ο Ιωάννης Μεταξάς οδήγησε σαν προνοητικός πατέρας την Νεολαία στο δρόμο που θα εξασφάλιζε την επιβίωση της, θα περιόριζε τους κινδύνους, μέσα στη δίνη του πολέμου με υπεύθυνους αρχηγούς και αισιόδοξα συνθήματα

Ένα περιοδικό με τίτλο «ή Νεολαία»  άρχισε να τυπώνεται και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1938. Τα συνθήματα που έχει ήδη στην πρώτη σελίδα μαρτυρούν το λόγο υπάρξεως της.

«Πρέπει μέσα εις την κοινωνίαν να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος, ούτως ώστε όλη η Κοινωνία να στρέφη τα βλέμματά της πρός σάς με αγάπην και ενθουσιασμόν.
Πρέπει να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τα σπίτια σας, πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τάς οικογενείας με τας οποίας συνδέεσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος όπου ευρίσκεσθε».

«η Νεολαία» Έτος 1ον Φύλλον 10 17 Δεκεμβρίου 1938.

Αποσπάσματα από το Ημερολόγιο του Ι. Μεταξά

19.5.40. Ε.Ο.Ν. Θέατρον Ηρώδου. Χάρμα ψυχής...
23.5.40.
 Ολη μέρα με την Ε.Ο.Ν..Μόνη παρηγοριά μου...
26.5.40. Καλλιτεχνική έκθεσις ΕΟΝ...Εγέμισε η ψυχή μου...
8.8.40. Αυτή είναι η ελπίς μου: η Ε.Ο.Ν....
11.8.40. Ζούμπερι. Σκαπανάκια. Γαλήνη Ψυχής...

Τα αποτελέσματα αυτής της εκπαίδευσης απέβησαν πολύτιμα στον πόλεμο και άμεσα βοήθησαν όταν ξαφνικά με την επιστράτευση άδειασαν θέσεις από δημόσιες υπηρεσίες και εργοστάσια, με παραγωγή ζωτικής σημασίας για τους πολίτες. Με την έναρξη του πολέμου μια νέα υπηρεσία της Ε.Ο.Ν. άρχισε αμέσως να λειτουργεί η Κ.Υ.Α.Μ.  Κρατική Υπηρεσία Αλληλεγγύης Μετώπου, που φρόντιζε να επανδρώνει με μέλη της Ε.Ο.Ν τις κρατικές υπηρεσίες. Φάκελλοι που δεν έπρεπε να ανοιχθούν παρά μόνο όταν δοθεί διαταγή, περιείχαν τις εντολές και τη θέση που θα καταλάμβανε έκαστος αντικαθιστώντας τους στρατεύσιμους πολίτες, όριζε σε ποιά ακριβώς υπηρεσία στην κάθε πόλη και εργοστάσιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει η επιστράτευση με ταχύ ρυθμό, χωρίς να προκύψει χάος. Να είναι έτοιμες οι εφεδρείες των νοσοκομείων, και να βρεθούν όλοι εκεί που το καθήκον προς την πατρίδα τους έταζε. Το σχετικό αρχείο έχει κατατεθεί στα Γ.Α.Κ. 

Αλλες ομάδες της Νεολαίας εντάχθηκαν στην Π.Υ.Α.Μ. Πολιτική Υπηρεσία Αλληλεγγύης Μετώπου. Όταν έμειναν ακαλλιέργητα χωράφια βοήθησαν τα παιδιά της Ε.Ο.Ν. Όταν ο αριθμός των νοσοκόμων δεν επαρκούσε βοήθησαν νέοι και νέες της Ε.Ο.Ν. Παρηγοριά στους τραυματίες στρατιώτες πρόσφεραν ομάδες νέων κοριτσιών που ξενύχτησαν στο προσκεφάλι, που έγραψαν γράμματα και τα έστειλαν στο μέτωπο, που δημιούργησαν καλλιτεχνικές εορτές. Μέλη της Δ.Α.Σ. επάνδρωσαν την Κ.Υ.Κεντρική Υπηρεσία. Σε όλους παρήχονταν εισητήρια ελευθέρας διακίνησης στα μέσα συγκοινωνίας. (video από το αρχείο της ΕΤ1 και κείμενα από το ημερολόγιο του Γεωργίου Θεοτοκά)


Αν και κατά πόσον πέτυχε η οργάνωση τους στόχους του Μεταξά φαίνεται από το αποτέλεσμα και τις φωτογραφίες. Πρόσωπα με χαμόγελα, με αισιοδοξία, αγάπη και χαρά. Όλοι μιλούν για την ομοψυχία απέναντι στον εχθρό. Άραγε μόνη της έγινε; Γιατί δεν υπήρχε αυτή η ομοψυχία και προ της 4ης Αυγούστου; Γιατί δεν κράτησε το πνεύμα της ομοψυχίας μετά την είσοδο των Γερμανών;  Η πειθαρχία δεν είναι πάντα ευχάριστη σε όλους, αλλά η πειθαρχία σώζει στον πόλεμο. Αυτήν την πειθαρχία προσπάθησε μέσω της οργανώσεως Νεολαίας να εμφυσήσει στα μέλη της και στον ελληνικό λαό. Δεν αποκλείεται μέσα στη τεράστια αυτή οργάνωση να έγιναν και λάθη. Ας αναλογισθούμε σε τι χρόνο έγιναν.

Μέλη της Ε.Ο.Ν μετά την είσοδο των Γερμανών, παρά την διάλυσή της από τον Πρωθυπουργό Τσολάκογλου,
Νομοθετικό Διάταγμα υπ' αριθ. 213 ΦΕΚ 209 25η Ιουνίου 1941δημιούργησαν τις αντιστασιακές οργανώσεις
ΣΠΙΘΑ (γυναίκες) και ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ (άνδρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου