Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη 2021

 Στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, 8 χρόνια από τη δολοφονία του από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Από τις 13 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων, συζητήσεων, συναυλιών αλλά και η αντιφασιστική πορεία στον Πειραιά. Λίγες μέρες μετά, το τετραήμερο 23-26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Solidarity Film Festival Killah-P».


Αναλυτικά:

13-16 Σεπτέμβρη – Εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι)

Έναρξη Εκδηλώσεων 19:00

Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί τρεις εκθέσεις:

  • «Ματωμένα Πορτρέτα», έκθεση-εγκατάσταση του ζωγράφου -εικαστικού Δημήτρη Αστερίου.
  • «Εγώ σε πιστεύω», Σκίτσα ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία. Από μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, αφιερωμένη στο γυναικείο ζήτημα.
  • «Μέρες του Οκτώβρη», Έκθεση Φωτογραφίας από ομάδα Φωτορεπόρτερ, αφιερωμένη στις μέρες του Οκτώβρη 2020 και τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στην εγκληματική χ.α.

Εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου

  • Δευτερά 13/9 19.00μμ
    • Έναρξη Εκδηλώσεων – Εγκαίνια Εκθέσεων ζωγραφικής, σκίτσου, φωτογραφίας
    • «Όρθιος σε Δημόσια Θέα. Η Αγόρευση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.» Παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Χρύσας Παπαδόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος οικογένειας Φύσσα, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος συνδικαλιστών ΠΑΜΕ, Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος – συγγραφέας και η συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Γιώτα Τέσση. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Τρίτη 14/9 20:00
    • Standup comedy με τους Χρύσα Κατσαρίνη, Κώστα Μαλιάτση-Σάλας, Πάρι Ρούπο, Γιάννη Ρούσσο, Άγγελο Σπηλιόπουλο.
    • Dj set by Damned13.
  • Τετάρτη 15/9 19.00
    • Συναυλία ερασιτεχνικών σχημάτων: Απρόσιτος, Θοδωρής Τσάτσος, Κόντρα στην Μπόρα, Κυκλώνας, Μυστήριος τύπος, Abismo, Iezekil999, Maze , Malcolm J. RAS, Rafu, Rhyme Riot, STM The Unknown, Monster, Zast One.
  • Πέμπτη 16/9 20.00
    • Θεατρική παράσταση Tunnel of Oppression. Το Τούνελ της Καταπίεσης, “γεννήθηκε” από την ανάγκη να ενημερώσει, να πληροφορήσει και σε ένα βαθμό να επιμορφώσει το κοινό πάνω σε θέματα καταπίεσης, βίας, ρατσισμού, σεξουαλικής και φυλετικής διάκρισης.

Παρασκευή 17/9, 19:00: Κεντρική Συναυλία

Στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Σάββατο 18/9 17:30: Αντιφασιστική συγκέντρωση

Στην οδό Παύλου Φύσσα 60, Κερατσίνι.

Solidarity Film Festival Killah-P

23-26 Σεπτέμβρη, Κινηματογράφος Μελίνα (οδός Σωκράτους 65, Δραπετσώνα)

Πέμπτη 23/9 19:30: In the Fade, του Φατίχ Ακίν

Παρασκευή 24/9 19:30: Προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σάββατο 25/9 19:30: «Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ), με παρουσία της σκηνοθέτιδας Α. Κουρούνη.

Κυριακή 26/9 19:30: «Το Σωσίβιο», με παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου




Πηγή

«Ζήτω το πένθος»: Ο Αποστολής Μπαρμπαγιάννης στο Θέατρο Άλσος τη Δευτέρα

 Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης έρχεται στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Άλσος, με το εμβόλιο στο χέρι, και μοιράζει δόσεις αντικόβιντ με θρομβώσεις κραυγάζοντας:«στο μετρό μου δεν κολλάει, στο εφετείο κολυμπάει» και παρουσιάζει τον επετειακό μονόλογο:«Ζήτω το Πένθος» Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπάντ!


Ο punk φουστανελάς, με μάσκα στα μουστάκια και νάιλον γαντάκια, έρχεται στο θέατρο «Άλσος» για ένα σατιρικό click away, καυτηριάζοντας και σαρκάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, πολύ σχολαστικά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ!
«Ζήτω το Πένθος»
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ

Τιμές εισιτηρίων: Α ζώνη 25 € ( μόνο η 1η και η 2η σειρά ) – Β ζώνη 20 € – Γ ζώνη 15 € – Δ ζώνη 13 € – Ε ζώνη (Φοιτητικά) 10 €
Προπώληση: viva.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8831487 & 210 8227471
Ώρα έναρξης παράστασης: 21:00 –


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κείμενα – Στίχοι – Σκηνοθεσία: Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
Μαζί του, «Δε Τσόλια Μπάντ» : κιθάρες – ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Στασινός // πλήκτρα: Αντώνης Παλαμάρης // μπάσο: Νίκος Τσιμπινός // τύμπανα: Αλέξανδρος Σταματίου





Πηγή

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων αναζητά στήριξη κι αλληλεγγύη

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, που ακόμη αναζητά μόνιμο χώρο, κοσμεί τον αριθμό 132 της Πειραιώς και καθημερινά 10.00-15.00 ο κ. Λεωνίδας, υποδέχεται τον κόσμο που επιθυμεί να αφήσει ή να αγοράσει βιβλία, ενώ για τον υπόλοιπο Σεπτέμβριο όλα τα βιβλία πωλούνται στην τιμή των 2 ευρώ.


«Αυτό που έχει μεγάλη αξία, είναι οι επισκέψεις σας στο χώρο της οδού Πειραιώς, για να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα έξοδα. Να καταφέρουμε μετά από τόσους μήνες, να σας υποδεχτούμε σε έναν μόνιμο χώρο. Να έχουμε με ένα τρόπο ετοιμάσει το μικρό μας όνειρο. Παραμένουμε αισιόδοξοι!». Αυτή είναι η πρόσφατη ανάρτηση του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων, που ακόμη αναζητεί μόνιμο χώρο. Καθημερινά 10.00-15.00 ο κ. Λεωνίδας, η ευγενική φιγούρα που κοσμεί τον χώρο υποδέχεται τον κόσμο που επιθυμεί να αφήσει ή να αγοράσει βιβλία, ενώ για τον υπόλοιπο Σεπτέμβριο όλα τα βιβλία πωλούνται στην τιμή των 2 ευρώ.
Έχουν περάσει κάμποσοι μήνες απ’ όταν ο κ. Λεωνίδας Κουρσούμης, μαζί με δύο φίλους του, άστεγοι και οι τρεις, ζήτησαν, με μια ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα, την αλληλεγγύη του κόσμου,  ώστε να δημιουργήσουν το Παλιοβιβλιοπωλείο των αστέγων και να τα πουλάνε με λίγα ευρώ για τα προς το ζην. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και το Παλαιοβιβλιοπωλείο κοσμεί τον αριθμό 132 της Πειραιώς, με στοίβες βιβλίων στους πάγκους και χιλιάδες ιστορίες έτοιμες να ξεπηδήσουν και να φωλιάσουν στα ράφια των σπιτιών.





Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα – 3 Σεπτεμβρίου 1960

 Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1960, το βράδυ των εγκαινίων της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεκινά τη λειτουργία του ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα με μέριμνα της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης.

 

Η ΔΕΘ του 1960 συνέπιπτε με τη δεκαετή επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΗ και η ιδέα ανήκε στον Μάνο Ιατρίδη τότε προϊστάμενο του Τμήματος Διαφωτίσεως της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ.

Ο σταθμός θα πραγματοποιούσε εκπομπή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης, από στούντιο λήψης τηλεόρασης που εγκατέστησε η ΔΕΗ στο περίπτερό της, με μηχανήματα της Philips. Για την παρακολούθηση του προγράμματος, που μεταδιδόταν κάθε βράδυ, από τις 07:30 μέχρι τις 10:00, είχαν τοποθετηθεί εκατό περίπου τηλεοπτικές συσκευές στο χώρο της ΔΕΘ καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, όπου συγκεντρώνονταν πλήθη κόσμου.

Για όσους την έζησαν έμεινε στη μνήμη τους ως η «πρώτη δοκιμή», έξι χρόνια πριν από την επίσημη εναρκτήρια περίοδο της ελληνικής τηλεόρασης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την ημερομηνία έναρξης του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρας, παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΡΙΠΛΕΪ

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ


Σειρά εκπομπών ενημερωτικού χαρακτήρα της δεκαετίας του ’90 που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου. Η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης.

Η αναδρομή ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τον πρώτο πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα που λειτούργησε από τη ΔΕΗ στον χώρο της 25ης Διεθνούς ‘Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφέρονται οι λεπτομέρειες της εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού, οι εμπνευστές του εγχειρήματος και οι τεχνικοί που συνεργάστηκαν, το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού που ήταν κυρίως ζωντανό, ονόματα δημοσιογράφων, εκφωνητών και καλλιτεχνών που το πλαισίωσαν (Άλκης Στέας, Λίτσα Φωκίδου, Βασίλης Καζαντζής, Μαίρη Λω, Νίκυ Γιάκοβλεφ) καθώς και προσωπικοτήτων, προσκεκλημένων της ΔΕΗ, από την πολιτική, πνευματική και καλλιτεχνική ζωή, που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στην τηλεόραση. Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς. Ο Άλκης Στέας, που ήταν ο πρώτος εκφωνητής που εμφανίστηκε κατά την έναρξη της πρώτης εκπομπής, αφηγείται τη δική του εμπειρία από τη λειτουργία του σταθμού που τον σημάδεψε στην μετέπειτα πορεία του.

Ακολουθεί αναφορά στην επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα που έγινε τον Φεβρουάριο του 1966, με το Κανάλι 5 του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και στην πρώτη τηλεοπτική εκφωνήτρια, την Ελένη Κυπραίου. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την τεχνική προετοιμασία των εκπομπών.

Ειδική μνεία γίνεται στα πρώτα τηλεοπτικά σήριαλ που είχαν σημειώσει πρωτόγνωρη επιτυχία όπως, ο «Κύριος Συνήγορος», ο «Άγνωστος Πόλεμος», η «Κοκορόμυαλη», «Ο Παράξενος Ταξιδιώτης», «Εκείνος και Εκείνος». Άνθρωποι που άφησαν την προσωπική τους σφραγίδα, πρωταγωνιστές ηθοποιοί και συντελεστές των παραπάνω σήριαλ (Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Νίκος Φώσκολος, Γιάννης Φίλιππας) αφηγούνται με συγκίνηση τις αναμνήσεις τους από τις επιτυχημένες συνεργασίες, τονίζουν τη θερμή ανταπόκριση και αποδοχή από το κοινό και μιλούν για τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο και τις τότε διαφορετικές συνθήκες των γυρισμάτων.

Στη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται κινηματογραφικά πλάνα από αρχειακό υλικό της ΔΕΗ με το σήμα του πρώτου πειραματικού σταθμού τηλεόρασης και στιγμιότυπα τηλεοπτικών εκπομπών που οργανώθηκαν στο στούντιο τηλεόρασης μέσα στο περίπτερο της ΔΕΗ στο χώρο της ΔΕΘ το 1960. Επίσης αποσπάσματα και φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα τηλεοπτικά σήριαλ.

Έτος παραγωγής: 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr



Πηγή




Μίκης Θεοδωράκης | Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ

 

Από το «Αλάτι και Πιπέρι» του 1975 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδούν στο πιάνο του σπιτιού του συνθέτη, έως την πολύωρη συνέντευξη του Μίκη στην εκπομπή «Στα Άκρα» και στην Βίκυ Φλέσσα, πολλές είναι οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που είναι αφιερωμένες στον ανυπέρβλητο μουσικό και αγωνιστή για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την ειρήνη.

Τιμώντας τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αι., η απώλεια του οποίου βύθισε σε πένθος όλους τους Έλληνες, αλλά και τους θαυμαστές της μουσικής και των πολιτικών αγώνων του σε όλον τον κόσμο, η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στην μυθιστορηματική ζωή του, όπως ο ίδιος την έχει παρουσιάσει on camera μέσα σε διάστημα 46 «τηλεοπτικών» χρόνων. Ο λατρεμένος όσο και “παρεξηγημένος” Μίκης μιλάει για το μουσικό έργο του, που αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, στο πείσμα των πολιτικών περιπετειών που δίχαζαν για δεκαετίες τους Έλληνες. Μιλάει, όμως, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και για την πολιτική του δράση, τα πιο σημαντικά κεφάλαια της οποίας παρακολουθούν τις περιπέτειες του τόπου μας από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις πολώσεις και την αστάθεια της δεκαετίας του ’60, την Χούντα και την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο έως και τις αρχές του 21ου αι.

Αρχισυνταξία – Αφήγηση : Ματίνα Καλτάκη

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ολυμπιάδα Σιώζου

Μία παραγωγή της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ

Σενάριο: Ηρώ Σγουράκη




Πηγή

Ο Κομήτης του Χάλεϊ

 Ο διασημότερος από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας. Πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ...

Ο Κομήτης του Χάλεϊ

Ο διασημότερος από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας.

 

Οι κομήτες είναι μεγάλα σε μέγεθος ουράνια σώματα, τα οποία κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, μπορεί να γίνουν ορατοί σε μας και στη συνέχεια να χαθούν με ταχύτητα στο μακρύτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος. Σε ότι αφορά τη σύνθεσή τους, αποτελούνται από παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, πετρώματα και άλλα σωματίδια. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν τον Ήλιο, το ηλιακό φως θερμαίνει τον πάγο, ο οποίος και υποβάλλεται σε εξάχνωση. Το αέριο αυτό απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη.

Ο Κομήτης Χάλεϊ πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (1656–1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 τον παρατήρησε για πρώτη φορά και το περιέγραψε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα ήδη από το 240 π.Χ. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.

Από τα αρχαία χρόνια οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, κυρίως ως κακοί οιωνοί, λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Συνήθως συνδέονταν με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, με λοιμούς, θανάτους βασιλέων και καταστροφή αυτοκρατοριών.

Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αδαείς!

Στην Οκλαχόμα μια θρησκευτική σέχτα προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να εξορκίσει το κακό, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Στη Βιέννη ένας μικροσεισμός πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα των Αψβούργων και κατέφυγαν στους γύρω λόφους για να παρακολουθήσουν τη συντέλεια του κόσμου.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν διατηρώντας την ψυχραιμία του δήλωσε, όταν τον ρώτησαν αν ο κομήτης θα συγκρουσθεί με τη Γη: «Με βεβαιότητα σας λέω όχι». Και όταν τον ξαναρώτησαν πώς είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ. Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος».

Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η επόμενη στάση του στον Πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.




Πηγή

Τα πρώτα βήματα της Google

 Ο κολοσσός της Google είναι ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες διαδικτύου. Ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, από δυο νεαρούς, τον Αμερικανό Λάρι Πέιτζ και τον Ρώσο Σεργκέι Μπριν...

Οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν

Ο κολοσσός της Google είναι ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες διαδικτύου, με τζίρο 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 57.148 εργαζόμενους (2015). Ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης το 1998 και σήμερα προσφέρει μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών (Gmail, Google Drive, Google Docs, Goolge Plus, Android, YouTube, Adsense, Blogger, Chromebook, Google Earth, Google Maps, Google Translate κ.ά.). Ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1998 από δυο νεαρούς, τον Αμερικανό Λάρι Πέιτζ και τον Ρώσο Σεργκέι Μπριν.

 

Η μεγάλη πορεία της Google προς την κορυφή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1995, όταν ο Λάρι Πέιτζ και ο φίλος του Σεργκέι Μπριν (γεννημένοι και οι δύο το 1973), μεταπτυχιακοί φοιτητές του ονομαστού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ξεκίνησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ, που τότε βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο σύστημα, που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων, ενώ οι υπάρχουσες τότε μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτή.

Βάσει αυτής της τεχνολογίας δημιούργησαν τη μηχανή αναζήτησης, που την ονόμασαν «BackRub», επειδή το σύστημα έλεγχε τον αριθμό των συνδέσμων προς μία ιστοσελίδα (backlink), για να υπολογίσει τη σημασία της και να την κατατάξει αναλόγως. Τελικά, το όνομα που επικράτησε ήταν Google, από την παραφθορά της λέξης googol, που σημαίνει τον αριθμό 10 εις την 100η, όρο που εισήγαγε ο αμερικανός μαθηματικός Έντουαρντ Κάσνερ. Οι δυο νεαροί δημιουργοί της μηχανής αναζήτησης, που έμελλε να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά αργότερα, θέλησαν με την ονομασία αυτή να υποδηλώσουν την αποστολή της να οργανώσει και να ταξινομήσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Διαδικτύου.

Στην αρχή, η Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (google.stanford.edu), ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 κατοχύρωσε τη δική της διεύθυνση (google.com). Η εταιρεία, που έλαβε νομική υπόσταση στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, αρχικά είχε ως βάση της το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα το γκαράζ της 30χρονης τότε Σούζαν Βοϊτσίνσκι, μεγαλύτερης αδελφής της μετέπειτα συζύγου του Μπριν, Αν Βοιτσίνσκι. Ο πρώτος υπάλληλος της Google ήταν ο Κρέιγκ Σιλβερστάιν, συμφοιτητής των Πέιτζ και Μπριν, ο οποίος αποχώρησε το 2012 για να εργαστεί σ’ ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό.

Ο Δεκάλογος της Google σύμφωνα με τους ιδρυτές της

  • Επικεντρωνόμαστε στο χρήστη και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν από μόνα τους.
  • Το καλύτερο είναι να κάνουμε ένα πράγμα εξαιρετικά καλά.
  • Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό.
  • Η δημοκρατία στον ιστό είναι αποτελεσματική.
  • Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεστε στο γραφείο σας για να έχετε ερωτήσεις.
  • Η επίτευξη κερδών είναι δυνατή χωρίς να αποβαίνει εις βάρος άλλων.
  • Υπάρχουν πάντοτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστό.
  • Η ανάγκη για πληροφόρηση υπερβαίνει κάθε σύνορο.
  • Μπορείς να είσαι σοβαρός και χωρίς κοστούμι.
  • Το εξαιρετικό δεν είναι αρκετό.



Οι Πόλεμοι του Οπίου

 Με την ονομασία αυτή έμειναν στην ιστορία οι δύο πόλεμοι που εξαπέλυσε η Αγγλία κατά της Κίνας (1839-1842 και 1856-1860), τον δεύτερο με τη συνδρομή της Γαλλίας...

Με την ονομασία αυτή έμειναν στην ιστορία οι δύο πόλεμοι που εξαπέλυσε η Αγγλία κατά της Κίνας (1839-1842 και 1856-1860), τον δεύτερο με τη συνδρομή της Γαλλίας. Εντάσσονται στην επεκτατική πολιτική προς Ανατολάς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης για την ανακάλυψη νέων αγορών.

Στα μέσα του 18ου αιώνα το εμπορικό ισοζύγιο της Βρετανίας με την Κίνα ήταν ελλειμματικό. Οι Βρετανοί εισήγαγαν τσάι, μετάξι και πορσελάνες και πλήρωναν με πολύτιμο ασήμι τους Κινέζους, που αδιαφορούσαν για τα προϊόντα τους. Έτσι, μέσω της Βρετανικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών που είχε το μονοπώλιο και με τη βοήθεια ντόπιων εμπόρων αποφάσισαν να πλημμυρίσουν την Κίνα με όπιο, με στόχο να ισοσκελίσουν το εμπορικό τους έλλειμμα. Εκείνη την εποχή το κάπνισμα οπίου ήταν αρκετά διαδεδομένο στην Άπω Ανατολή. Οι Κινέζοι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν θετικά και από τους 15 τόνους του 1730, οι Βρετανοί έφθασαν να διαθέτουν στις παραμονές του πολέμου 1.400 τόνους οπίου στην Κίνα.

Ο εθισμός μεγάλου αριθμού υπηκόων του ανησύχησε τον αυτοκράτορα Τζιατζίνγκ, ο οποίος το 1810 απαγόρευσε τη διάθεση του οπίου στην επικράτειά του, με το αιτιολογικό ότι «έκανε κακό στην υγεία και υπονόμευε τα ήθη και τους καλούς τρόπους του λαού του». Οι Άγγλοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αγνόησαν το διάταγμα και συνέχισαν το εμπόριο οπίου, αφού είχαν ανάγκη το πολύτιμο ασήμι των Κινέζων. Με τον τρόπο αυτό έδειχναν να μην υπολογίζουν τη δυναστεία των Τσινγκ, που κυβερνούσε την αχανή χώρα από το 1644 και βρισκόταν σε προφανή παρακμή. Η δυναστεία αυτή είχε οδηγήσει την Κίνα σε απομόνωση στην προσπάθειά της ν' αποφύγει την αλλοίωση του πολιτισμού της από την εισαγωγή του ευρωπαϊκού.

Το 1838, οι Κινέζοι πήραν ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Αποφάσισαν να απαγορεύσουν με κάθε τρόπο τις εισαγωγές οπίου από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και να καταδικάζουν σε θάνατο τους ντόπιους εμπόρους. Την υλοποίηση των μέτρων ανέλαβε ο μανδαρίνος Λιν Τσε Χσου, ένας αυστηρός κομφουκιανιστής, που από τότε θεωρείται εθνικός ήρωας. Οι Άγγλοι μάλλον υποτίμησαν τις προθέσεις του και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν. Όταν αυτός επέβαλε εμπάργκο σε όλα τα βρετανικά προϊόντα, η βασίλισσα Ελισάβετ το θεώρησε αιτία πολέμου. Η κατάσταση επιδεινώθηκε, όταν οι άνδρες του Σετσίου κατάσχεσαν ένα μεγάλο φορτίο οπίου στην Καντώνα, που ισοδυναμούσε με τις εισαγωγές ενός χρόνου.

Α' Πόλεμος του Οπίου (1839 - 1842)

 

Η αφορμή για την πολεμική αναμέτρηση Κινέζων και Άγγλων δόθηκε τον Ιούλιο του 1839, όταν κάποιοι μεθυσμένοι άγγλοι ναύτες σκότωσαν έναν κινέζο χωρικό. Η Βρετανία, που δεν εμπιστευόταν το νομικό σύστημα της Κίνας, αρνήθηκε να παραδώσει τους κατηγορουμένους στις αρχές.

Σύντομα ξέσπασαν εχθροπραξίες (4 Σεπτεμβρίου 1839), που κατέληξαν στην κατάληψη της Σαγκάης το 1842. Το βρετανικό ναυτικό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις παράκτιες πόλεις της Κίνας και ο αριθμητικά μικρότερος, αλλά καλύτερα εξοπλισμένος στρατός των Βρετανών κατενίκησε τις δυνάμεις του αυτοκράτορα.

Ο Α' Πόλεμος του Οπίου έληξε και τυπικά με τη Συνθήκη του Νανκίνγκ στις 29 Αυγούστου 1842, η οποία προέβλεπε:

  • Την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ στη Βρετανία.
  • Την παραχώρηση πέντε λιμανιών της νοτιοανατολικής Κίνας για το εμπόριο και τη διαμονή των Βρετανών (Καντώνα, Αμόι, Φουτσόου, Νίγκμπο και Σαγκάη).
  • Ετεροδικία για τους βρετανούς υπηκόους.
  • Καταβολή μεγάλης αποζημίωσης από την Κίνα.

Παρόμοια προνόμια απέκτησαν το 1844 οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με ανάλογες συμφωνίες.

Η ταπεινωτική ήττα κηλίδωσε την εικόνα του Αυτοκράτορα Γκουάνγκ Ντάο. Ο στρατός και η γραφειοκρατία ξεσηκώθηκαν και ανακήρυξαν χωριστό κράτος με την επωνυμία Ουράνιο Βασίλειο της Αιώνιας Ειρήνης (Taipíng Tian Guo), με πρωτεύουσα το Νανκίνγκ (1850-1864). Οι Ευρωπαίοι έπρεπε τώρα να διαλέξουν στρατόπεδο...

Β' Πόλεμος του Οπίου (1856 - 1860)


Στις 8 Οκτωβρίου 1856, κινέζοι αυτοκρατορικοί αξιωματούχοι συνέλαβαν το πλήρωμα του πλοίου Βέλος για πειρατεία και λαθρεμπόριο. Το πλοίο ήταν κινέζικης ιδιοκτησίας, αλλά έφερε τη βρετανική σημαία. Οι Άγγλοι παραπονέθηκαν ότι οι τελωνειακοί έσχισαν τη βρετανική σημαία και κήρυξαν τον πόλεμο στον αυτοκράτορα. Μαζί τους συντάχθηκαν και οι Γάλλοι, με το πρόσχημα της δολοφονίας ενός συμπατριώτη τους ιεραποστόλου στις αρχές του χρόνου. Τη συμπαράστασή τους στους Αγγλογάλλους εξέφρασαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Οι δύο σύμμαχου γρήγορα κυριάρχησαν στο πεδίο των μαχών και κατέλαβαν την Καντώνα, αναγκάζοντας τους Κινέζους να συνθηκολογήσουν και να υπογράψουν τον Ιούνιο του 1858 τη Συνθήκη του Τιεντσίν, η οποία προέβλεπε:

  • Εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών από Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία στο Πεκίνο, που εκείνη την εποχή ήταν Απαγορευμένη Πόλη.
  • Άνοιγμα δέκα νέων λιμανιών για εμπορική δραστηριότητα.
  • Ελευθερία κινήσεων για τους ξένους στο εσωτερικό της χώρας.
  • Ελευθερία κινήσεων για τους χριστιανούς ιεραποστόλους.
  • Νομιμοποίηση των εισαγωγών οπίου.
  • Καταβολή μεγάλης αποζημίωσης από την Κίνα σε Βρετανία και Γαλλία.

Ο Αυτοκράτορας Φενγκ Ξιάν αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία και οι Αγγλογάλλοι επανέλαβαν τις εχθροπραξίες το 1859. Με επικεφαλής τον Τζέιμς Μπρους, 8ο Κόμη του Έλγιν (γιο του γνωστού μας Λόρδου Έλγιν) οι Αγγλογάλλοι προήλασαν και εισήλθαν χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση στο Πεκίνο. Έβαλαν φωτιά στα θερινά Ανάκτορα, προέβησαν σε λεηλασίες και ανάγκασαν τον αυτοκράτορα να υπογράψει στις 18 Οκτωβρίου 1860 τη Σύμβαση του Πεκίνου, με την οποία επικυρωνόταν η Συνθήκη του Τιεντσίν. Στη συνέχεια, οι Αγγλογάλλοι βοήθησαν τον αυτοκράτορα Τζι Τονγκ να καταστείλει την Εξέγερση του Ταϊπίγκ και να αποκαταστήσει την ενότητα της Κίνας το 1864.

Οι ταπεινωτικές ήττες των Κινέζων στους δύο Πολέμους του Οπίου, προκάλεσαν την εθνική τους αφύπνιση και συνέβαλαν μακροπρόθεσμα στην πτώση της δυναστεία των Τσινγκ το 1911 και την κατάργηση της βασιλείας. Από την εποχή εκείνη μεγάλωσε η καχυποψία των Κινέζων για τη Δύση. Αυτή η ψυχολογική κατάσταση διατηρείται άσβεστη και σήμερα στην Άπω Ανατολή.



Πηγή